Media Kapak

Harga Minyak Naik AtauTidak? Ini Jawab PM [VIDEO] Harga Minyak Naik AtauTidak? Ini Jawab PM [VIDEO]
Komen tentang video : (atau scroll ke bawah terus tonton video penuh) Harga minyak ialah isu yang telah banyak orang fokus dan dibincangkan selama... Harga Minyak Naik AtauTidak? Ini Jawab PM [VIDEO]

Komen tentang video : (atau scroll ke bawah terus tonton video penuh)

Harga minyak ialah isu yang telah banyak orang fokus dan dibincangkan selama ini. Harga minyak naik atau tidak? Ini jawab PM!! Anda boleh scroll ke bawah tonton video terus, untuk mengetahui info yang lebih lanjut dan lengkap.

Minyak adalah komoditi, dan oleh itu, ia cenderung untuk melihat harga turun naik yang lebih besar daripada pelaburan yang lebih stabil seperti saham dan bonds.

Terdapat beberapa pengaruh yang akan mempengaruhi harga minyak. Seperti mana-mana komoditi, stok atau bonds, undang-undang bekalan dan permintaan menyebabkan harga minyak berubah.

Apabila penawaran melebihi permintaan, harga jatuh dan kebalikannya juga berlaku apabila permintaan mengatasi bekalan.

Kejatuhan harga minyak pada 2014 mungkin disebabkan oleh permintaan yang lebih rendah bagi minyak di Eropah dan China, ditambah dengan bekalan minyak dari OPEC.

Lebihan bekalan minyak menyebabkan harga minyak turun dengan mendadak. Harga minyak turun naik sejak waktu itu, bernilai kira-kira $ 67 setong pada April 2018.

Walaupun bekalan dan permintaan menjejaskan harga minyak, sebenarnya minyak niaga hadapan yang menetapkan harga minyak.

Kontrak niaga hadapan minyak adalah perjanjian yang mengikat pembeli hak untuk membeli minyak setong pada harga yang ditetapkan pada masa akan datang.

Seperti yang dinyatakan dalam kontrak, pembeli dan penjual minyak dikehendaki menyelesaikan transaksi pada tarikh tertentu.

Apa-apa pun, kerajaan adalah pengaruh yang besar dalam sesebuah negara untuk menetapkan harga minyak dengan cara subsidi. Jom sama-sama kita tonton video di bawah. Harga minyak naik atau tidak? Ini jawab PM

Sila tonton video: